2021-06-22 01:41
Bultourism
Български каталог с оферти от
хотели и агенции
Начало | ВИП оферти | ВИП агенции | Ново от оферти
Връзки | За нас | Контакти | Регистрация | Вход за потребители
Бързо търсене:
Екскурзия България
Почивка
На море

Странджа - ИЛИНДЕН с огнената мистерия - 19.07. - 7HB

Иванико Тур
Видяна:
21 пъти


Актуализирана на :
02-06-2021
11:19

Приморско Приморско
8 дни
515 лв.

всички оферти от агенция Иванико Тур
Сподели : Facebook
Програма Изпратете запитване за офертатаДати на пътуване: 19.07. – 26.07.2021
2 нощувки със закуски и вечери в Малко Търново в уютни къщи за гости с външен басейн
5 нощувки със закуски и вечери в Приморско в хотел 3 * на Северен плаж

Предимства на програмата:
Всяко твърдение, че трансфер до някое място в Странджа планина и престой от 5-6 часа е достатъчен, за да почувствате планината е заблуда!

С тази програма получавате ТРИ дни почивка в Странджа планина - „врата на времето”,   отключваща вълшебно измерение, в което древният ритуал на нестинарите пред очите ви оживява, преминаваме през коридора на девствени хълмове от бук и дъб до най-високият й връх – Голямо Градище, сред тишина и в мистерия забулена ни очаква гробницата на египетската богиня Бастет, допуска ни планината в дълбоките си пазви – изпъстрени с уханни билки лековити и огласяни от ромолящите потоци на водопада Докузак…

В селата: Стоилово, Бръшлян и Индже войвода притихваш в църкви прастари с икони „живи” от столетия, ръце потапяш в извори целебни и дивиш се на висиите (родове), които съградили са одърчета (параклиси) с благословия от светците християнски и вградили са енергията на преди съществувалите тук древни тракийски светилища.
В гостоприемството на Индже войвода се отпусни и опитай: странджански мед, странджански чай – напитка на боговете, зелник и козе мляко и куп още чудеса от даровете на Странджа в едно място събрани!

1 ден: София – Пазарджик – Пловдив – Ямбол – Бургас – Малко Търново
Сутринта в 06:30 часа, отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута с почивки на подходящи места.
И когато слънцето достигне зенита си ще преминем през граница и митница Еркесията (земен прорез) - граничното укрепително съоръжение на древна България с обща дължина 164 км. В наши дни Еркесията - дело на кан Тервел се счита за едно от най-импозантните древни отбранителни съоръжения изградени някога в Европа на границата с Изтока, по-дълго е дори от знаменития Адрианов вал в Северна Англия…
През най-северния планински рид Босна ще навлезем в Странджа планина и Хасекията – земя с привилегии, осигурени от  султанката Кера Тамара, „красивата българска царица Марийче“. След обяд пристигане в Малко Търново и хотела.
По желание организирано посещение в Историческия музей „Проф. Ал. Фол”, част от 100-те национални туристически обекта на БТС. Експозиционната площ на музея е намерила подслон в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата. В експозицията са обособени шест раздела, които представят: Археология, Етнография, История, Художествен, Нематериално културно наследство и Природа.
Посещението в музея е ключа към разгадаването на съществена част от загадката Странджа – археологическите находки от различни епохи, уникалната иконописна школа, а така също обичаи и традиции като най-древният и тайнствен обред в света нестинарството…
Вечеря. Нощувка.

2 ден: Малко Търново - с. Стоилово – водопад Докузак – Бръшлян - Малко Търново – 40 км.
Закуска. Свободно време в хотела и Малко Търново или по желание (включено в пакетната цена) полудневно пътуване в свещената Странджа планина – свещена за траките, свещена за исихастите и свещена за християните. 
Сутринта в 09:00 часа се отправяме към най-старото хасекийско село в Странджа – село Стоилово, за да станем част от ритуалите, съпътстващи празника на Свети Илия, на Слънцето и на огъня и нестинарството.
Прекрачваме прага на обявената за архитектурен паметник църква „Свети Илия”, открояваща се с оригиналния си кръстовиден план, който не се среща никъде другаде в Странджанската област. В църквата стаяваме дъх пред нейните олтарни двери, считани за най-старите и  вероятно са тук от 17ти век. Следва интересен ритуал на нестинарите, в който иконата на Свети Илия ще бъде „облечена” в празнично облекло (празничен калъф обшит със стари монети) и духовно най-чистите – децата, момчета на възраст до 13 г. ще понесат иконите към аязмото на параклиса „Свети Илия”, където ще бъдат смити (окъпани с вода). Тази грижа на обличане и къпане на иконите обяснява защо нестинарите ги смятат за живи.
При параклиса на Свети Илия ще се преклоним и пред саможертвата на участниците в Преображенското въстание. Тук през 1903 г. войводата Дико Джелебов е хвърлил първата бомба, дала началото на въстанието. Днес на точното място, на пилон с височина 18 метра се вее българският флаг и от тази си височина е видим и от двете страни на река Велека, така също и от Петрова нива, където е взето решението за въстанието.
Оставяме стоиловци да продължат с ритуалите по празника (ще се върнем отново в 22:00 часа за нестинарския ритуал), а ние се отправяме за освежаваща фото пауза при водопад Докузак и на разходка в село Бръшлян.
Завръщане в Малко Търново и хотела около обяд. Свободно време при желание да посетите църквите в градчето: православната църква " Успение Богородично" , която в мраморния си под  пази частица от енергията на тракийското светилище в „Мишкова нива”; униатската католическа църква „Света Троица”, която се счита за съсветилище на Света Богородица от Ченстохова – в параклиса на църквата се намира иконата на Светата Дева, копие на Ченстоховската икона. Мястото е обявено за  съсветилище, а иконата беше коронясана от св. Йоан-Павел, по време на историческото му посещение в нашата страна през 2002 г.
След обяд в 16:00 часа по желание и срещу доп. заплащане: мистерията на гробницата на египетската Бастет и красотата на връх Голямо Градище. Преходът, разглеждане и престой е общо два часа, теренът не е труден има само две малки изкачвания/ слизания с неголям наклон.
Вечеря. В 21:30 по желание (включено в пакетната цена) организирано посещение на село Стоилово (9 км. в посока) за огненият ритуал на нестинарите. Нощувка.           

3 ден: Малко Търново – Петрова нива - с. Индже войвода – Приморско – 90 км.
Закуска. В 10:00 часа напускаме Малко Търново и хотела и се отправяме за Черно море и курорта Приморско, като по пътя ще посветим малко време, за да открехнем и вратата към природните дарове от Странджа планина и странджанското гостоприемство в село Индже войвода.
В малкото село с цели 62 стари къщи обявени за паметници на културата пазят спомена и за Индже войвода, запазили са и къщата, в която е бил ранен. В селото ще посетим „Пчеларска ферма Странджа”, в която младо семейство с четири деца доказа, че няма невъзможни мечти и в България също може да се печели, когато ти се работи и обичаш това, което правиш.
Ще дегустираме продуктите им, от които ако пожелаете можете да си закупите.
Пристигане в Приморско и хотела около обяд. Настаняване. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

4 ден: Приморско – Бегликташ – Приморско
Закуска. Свободно време за плаж и развлечения. В следобедните часове (продължителност 3-4 часа, не е включено в пакетната цена), Ви каним на среща с древна история и тракийска мистика в Бегликташ - тракийско скално светилище, разположено на около 4 км от Приморско - там, където Странджа планина и морето се срещат. Скалното светилище се свързва с култа към плодородието и е посветен на свещения брак между Богинята Майка и Бога Слънце. Твърди се, че който посети светилището, ще усети богатото му енергийно влияние, ще се освободи от негативните натрупвания на всекидневието и ще се пречисти. За разходката са необходими удобни обувки и подходящо облекло при пешеходен туризъм.
Завръщане в Приморско и хотела. Вечеря. Нощувка.


5 ден: Приморско – Синеморец – с лодка по река Велека – плаж Устие Велека - Приморско
Закуска. Свободно време в Приморско или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна плажна екскурзия до дивните плажове на Синеморец и круиз с лодка по река Велека. 
Сутринта в 10:00 часа отпътуваме за приказният Синеморец и неповторимите му плажове. Следва разходка в селцето и се отправяме с лодка по река Велека – зеленото царството на уникалната жълта водна лилия – бърдуче, на каспийската блатна костенурка, на кормораните и на още куп пернати, които гнездят тук или са временно „на хотел”, докато пътешестват по най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа - Via Pontica.
Неусетно достигаме до края на животворната река и акостираме на най-красивия плаж – Устието на Велека! Плажът е и най-големият за Синеморец със своите размери – 700 м. дължина и 90 м. ширина. Чарът на плажа е в неповторимата комбинация от вливащата се река Велека и зелените й брегове, пясъчната коса и вдадените в морето скали в северната част. Тук е и най-прекрасното място за плуване с маска и шнорхел. При спокойно море, видимостта във водите достига до 10 м. В началото на плажа има чадъри, шезлонги, плажно капанче и спасител.
Свободно време до 17:00 часа, когато отново с лодката по река Велека ще се върнем в отправната си точка. Завръщане в Приморско и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

6 ден: Приморско – Бургас – остров Света Анастасия – Приморско
Закуска. Свободно време в Приморско или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до остров Света Анастасия и Бургас.
Сутринта в 09:00 часа отпътуваме за областният и втори по големина град на българското Черноморие – Бургас. Следва морско приключение на 18-метровия общински катамаран „Анастасия“, с който ще превземем остров Света Анастасия - единственият обитаем остров по българското Черноморие. Островът се появил в резултат на вулканична дейност, а бурите в морето и морските вълни са изваяли причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя, отстои на 6, 5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас и е разположено между нос Чукаля и нос Атия. Островът е известен и с манастира си „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” - единствената запазила се островна обител в България и до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало и на созополските острови: Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях са видими само археологически останки.
След престой на острова от два часа се завръщаме обратно в Бургас. Свободно време за разходка или плаж. В 17:30 часа отпътуване за Приморско и хотела. Вечеря. Нощувка.

7 ден: Приморско
Закуска. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

8 ден: Приморско – София 
Закуска. Освобождаване на хотела в 10:30 часа. Отпътуване за София.

Пакетна цена на турист в двойна стая – 515 лева

Цена за дете до 11.99 г. в стая с 2ма възрастни – 335 лева

Пакетната цена включва:
транспорт с лицензиран автобус 3*
2 нощувки със закуски и вечери в Малко Търново в уютни къщи за гости с външен басейн
5 нощувки със закуски и вечери в Приморско в хотел 3 * на Северен плаж
Посещение на водопад Докузак и разходка в село Бръшлян
Трансфери до село Стоилово свързани с празника Илинден и нестинарския ритуал
Разходка в село Индже войвода и дегустация в Пчелна ферма Странджа
Медицинска застраховка помощ при пътуване в ЗК „Левинс”
Водач от агенцията по време на пътуването

Пакетната цена НЕ включва:
Трансфер до мястото за организирано посещение с местен водач на гробницата на египетска богиня Бастет и най-високият връх в българска Странджа – връх Голямо Градище (704 м.) – възрастен – 10 лв.; деца до 12 год. – 5 лева (минимум 15 туриста)
Музейни такси в Исторически музей „Проф. Ал. Фол” – възрастен – 4 лв.
Екскурзия до тракийското светилище Бегликташ с включен входен билет – 10 лева, деца до 12 г. – 5 лева  (минимум 15 туриста)
Екскурзия до Синеморец, плаж Устие на Велека и лодка по река Велека – 35 лв. възрастен; 20 лв. деца до 12 г. (минимум 15 туриста)
Екскурзия до Бургас и круиз до остров Света Анастасия – 40 лв. възрастен; 25 лв. деца до 12 год. (минимум 15 туриста)


029523109
0889916601
0887706170
ivaniko@mail.bg

  Снимки от нашата галерия© 2005-2021 bultourism.com All rights reserved. | Условия за участие | Поверителност 3.235.184.215 - us - us   _           
execution time : 0.21