2024-04-25 20:31
Bultourism
Български каталог с оферти от
хотели и агенции
Начало | ВИП оферти | ВИП агенции | Ново от оферти
Връзки | За нас | Контакти | Регистрация | Вход за агенции и хотели
Бързо търсене:

Манастир "Рилски манастир"

с.Пастра
общ.Рила, обл.Кюстендил

Адрес:
Рила, близо до с. Пастра

Телефони:
рецепция - +359 0896872010;
канцелария - +359 07054 2208;
деловодство (fax) - +359 07054 3383;
ICQ: 262-230-076


e-mail: rila_monastery@abv.bg
уеб страница:
Манастир Рилски манастир, Пастра
Добавено на:
14-10-2011
Видяно:
6212 пъти

Сподели : Facebook

Информация


Рилският манастир е разположен на 1, 147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.

Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24 - метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – 300 - 400 на брой. В средата на калдъръмения двор в странна симбиоза съжителстват суровите бойници на Хрельовата кула и бароковите сребърни куполи на главната църква. В средата на вътрешния двор се издига най - старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334 - 1335 г. Непосредствено до нея стои и малка църква, която е само няколко години по - млада (1343 г. ). В по - нови времена (1844 г. ) към кулата е добавена и камбанария. Приблизително от същия период датира и главната манастирска черква “Рождество Богородично”. Архитект е майстор Петър Иванович, който работи по нея межу 1834 и 1837 г. Храма е 5 - куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най - ценните неща вътре е иконостаса със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известния Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. В църквата има и голям брой стойностни икони, създадени между 14 - ти и 19 - ти век.
Една от експозициите в музея на манастира.

Манастирът притежава също така своя библиотека, която е изключително богата на книжовен материал, събиран през вековете. Там се съхраняват ценни български писмени паметници - около 250 ръкописни книги от 11 - 19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др. Музеят, разположен на територията на манастира, също притежава богата експозиция - историческа сбирка с 35000 експоната, богати колекции от икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети. Музеят притежава едно уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво (81 х 43 см. ) и е кръстен на своя съзадаел. Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата трае не по - малко от 12 години и е завършена през 1802 г. - тогава автора губи и зрението си.

Въпреки немалката площ, с която разполага, братството всъщност не е в състояние да покаже всичките си съкровища едновременно - затова наред с постоянните изложби се уреждат и временни експозиции, показвани в манастира, в различни български селища или в чужбина.



Услуги

Рилският манастир разполага със стаи за нощувка на поклонници, като по този начин позволява на своите посетители да отседнат в монашеската обител и за миг се докоснат до Бога.

Все пак не забравяйте, че това е манастир, а не хотел. Това е свято място и Вие трябва да се отнасяте с необходимото уважение и почит. Това е място за нощуване на поклонници и посетители на Светата обител. Едно от неща, на които най - много държим да се спазва вътрешният ред, да не се пуши, да не се вдига шум. Манастирът предлага това удобство, за да може всеки, които вярва, да остане насаме със себе си, да изповяда своите грехове пред Бога и да бъде смирен.

Стаите за нощувка на манастира са разделени на вътрешна (вътре в манастира) и външна част (извън манастира). Външната част се намира на около 100м. от манастира. Както вече споменах условията в манастира не са луксозни, но са достатъчни, за да Ви дадат необходимото удобство.


Допълнителни услуги

През 1961 г. манастирът е обявен за Национален музей "Рилски манастир", през 1976 г. - за Национален исторически резерват, а от 1983 г. е под егидата на ЮНЕСКО. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от XIV - XIX в., а в музея - много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден, печатът се намира в музея на манастира.

Снимки


Манастир Рилски манастир, Пастра - снимки   Манастир Рилски манастир, Пастра - снимки   Манастир Рилски манастир, Пастра - снимки  

Манастир Рилски манастир, Пастра - снимки   Манастир Рилски манастир, Пастра - снимки   Манастир Рилски манастир, Пастра - снимки  



© 2005-2024 bultourism.com All rights reserved. | Условия за участие | Поверителност 52.14.150.55 - us - us   _          
execution time : 0.11